Ik ben enkel Gezicht

28 november 20.15: ‘To Whom This Power‘, Orgelpark Amsterdam, (Gerard Brandststr. 26) bijv.28&29 november: ‘Als Je Maar Hard Genoeg Rent Weet Niemand Meer Waar Je bent‘ (Artemis), Krakeling Amsterdam, volledige tourlijst hier 5december 18u30: ‘Vreemdeling Zeker‘ sjamandada-performance bij ‘Pak Je Avond‘, Tolhuistuin Amsterdam 20 december ergens tussen 14u & middernacht: ‘Noodduister II‘ sjamandada-performance bij ‘Ver Uit De Maat Festival‘, Worm Rotterdam

Topdrukte bij sjamandada! Een Samhain Selknam Ritueel met New Rituals en Intocht Zwarte Klaas amper achter de kiezen (foto’s volgen!), afgelopen zondag premiere van ‘Als Je Maar Hard Genoeg Rent Weet Niemand Meer Waar Je bent‘ (Jetse Batelaan, Artemis) waarin Sieger rondrent, gitaar speelt, en de text van de voiceover schreef (nog op tour tot valentijn). En bovendien zaterdagavond ‘To Whom This Power‘ in Orgelpark Amsterdam, waar Sieger ook het gros van de texten nieuw voor schreef. Dan nog 2 subversieve seizoensperformances in December, enfin: we rennen wat af.

Als-je-maar-hard-genoeg-rent-Artemis-foto-Kurt-Van-der-Elst-691x463Ergens is dat natuurlijk paradoxaal. De herfst valt in, het duister komt, alles in ons schreeuwt erom om rust te nemen en naar binnen te gaan. Over beweging en stilstand gaat het dan ook bij ‘Als Je Maar Hard Genoeg Rent…‘ voor kinderen vanaf 8+ maar ook voor volwassenen die het bij kunnen houden. Wij kunnen het in elk geval nauwelijks, anders stond dit wel eerder op de webstek nietwaar? Het was ons allemaal weer te vlug af. Als de sfeer zo goed was als zondag bij de premiere, dan wacht ons een prachtige tour.

En als we dan stilstaan en naar binnen gaan, wat zien we dan? Waar zijn we nu, als mensheid? We zien de paniek over terreur, maar de onderliggende fossiele oorlog van het laatste decennium dreigt te vervagen in de paniek van de wederzijdse xenofobie. ‘To Whom This Power‘ is een poging om onder de motorkap van onze gemeenschap te kijken, en te kijken waar in al deze parasitaire ellende de zaden liggen voor de verandering. De verandering waarvan iedereen de noodzaak voelt, maar niet iedereen gelooft in de mogelijkheid. Robert van Heumen bracht 5 nieuwe werken van 3 moderne componisten samen, voor orgel, harp, fluit, laptopinstrument en spoken word. sieger baljon schreef het gros van de texten en zal deze tot trilling brengen met het duister-machinale sprookje dat hij en de andere muzikanten/componisten gewoven hebben. Met naast Baljon: Robert van Heumen, Anne La Berge, Jacob Lekkerkerker, Miriam Overlach, Nienke Rooijakkers (regie). En de volgende dag is vanaf 12u de Klimaatparade vanaf het Museumplein, dus de timing kon niet beter. Komt, ook vooral daar! (en bussen voor de klimaatdemonstraties in Parijs boek je hier)

En terwijl ondertussen de vluchtelingen van armoede, klimaatverandering & (fossiele) oorlog massaal om menselijkheid komen vragen bij dit rijke continent, is de discussie over de andere met donkerhuidigen drukbezette boot alweer ietwat geluwd. De nationale Zwarte Piet is weer even koloniaal als twee jaar terug, en de heidense oorsprong wordt nog niet echt opgepakt om de boel een andere draai te geven. Onze Zwarte Klaas Intocht was dit jaar zeer op het laatste moment en intiem, maar zeker weer een groot succes. Volgend jaar gaan we het weer wat breder aanpakken. Nu houden we ons zoet met lekkers in de Tolhuistuin, waar op 5 december Nelson Mandela (Madiba) herdacht wordt met een strijdbaar heerlijk avondje: Pak Je Avond. Zoals vorig jaar komt ook sjamandada weer een performance ten beste geven: ‘Vreemdeling Zeker‘. Geef je op via de site & eet een hapje mee!

zwarte wormEn dan dalen we nog dieper af richting midwinter, het donkerste punt. Juist op dat moment knalt het buiten natuurlijk van de kerstverlichting; ons Lichtfeest is een feest van Ontkenning geworden, die bovendien ook weer teert op fossiel. Wij overschreeuwen het duister, waarin onze schaduwen liggen. Het duister waarin dingen hun vorm verliezen en daarom kunnen transformeren. Wat wij nodig hebben is ‘Noodduister II‘, en sjamandada zal onder die naam (deel I vond 2 jaar terug plaats met Kenzo Kusuda en Robin Block) dan ook het Ver Uit De Maat Festival opschudden op 20 december. Bij onze oude vrienden van de Worm in Rotterdam, dus dan weet je: experiment & kwaliteit.selknam 2

De interventie op de foto hierboven gebeurde met Samhain/Allerzielen in het Beatrixpark. Een onderzoeker zei eens tegen een bijna naakte, gekostumeerde Selknam, bewoner van Vuureiland op het uiterst koude zuidpuntje van Zuid-Amerika, dat hij kleren aan moest trekken; bij dit weer zou een mens enkel zijn gezicht vrij moeten laten. De Selknam antwoordde: ik ben enkel gezicht. Wauw… Dat haalt ons wel de winter door, nietwaar?

 

http://www.orgelpark.nl/nl/agenda/orgel-ensemble-elektronica”>http://www.orgelpark.nl/nl/agenda/orgel-ensemble-elektronica
http://artemis.nl/voorstellingen/als-je-maar-hard-genoeg-rent-weet-niemand-precies-waar-je-bent/
http://tolhuistuin.nl/evenement/pak-je-avond/
http://veruitdemaat.worm.org

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s