Schaduw Intocht 2016: Zwarte Klaas & zijn Wezens van de Nacht

Oproep: boten, kinderen en verkleedgrage mensen gezocht!

7c-wild-geraasDe officiele Schaduw Intocht van Zwarte Klaas en zijn Wezens van de Nacht vindt voor het derde achtereenvolgende jaar plaats in Amsterdam, tegelijk met de intocht van Sinterklaas in die stad. Dit jaar is de intocht voor het eerst opgenomen in het programma ‘Sint Voor Iedereen’. De Schaduw Intocht is een breed platform voor liefhebbers van alle leeftijden die de Sinterklaastraditie een stoot verbeelding willen geven. De Schaduw Intocht zal dit jaar voor het eerst over het water gaan; wij zoeken dan ook nog zo veel mogelijk boten – en verkleedgrage mensen natuurlijk. De verzamelplek aan het water is vooralsnog geheim, dus hou ons in de gaten. Aan het eind zal uiteraard de Gouden Roe 2016 weer uitgereikt worden aan de best verkleedde midwinterfiguur.

zklaas20aWij bereiden ons opnieuw voor op de meest fantastische Pieterbazen: een Zwart Karnaval, geïnspireerd door traditionele midwinterfiguren in heel Europa (zie bijvoorbeeld het fotoboek ‘der Wilder Mann’), Sunnekloas-maskers op Terschelling, winti, roe & jute, roet & schoorsteenkettingen, natuurmaterialen, omdraaiing, clowns-sjamanen, de raven en wolven die Odin begeleiden, de Alpen-Krampus, Père Fouettard, steltenlopers, akrobaten, ooievaars, magere Hein, kortom: alle mogelijke wezens van de nacht, zolang het maar wegblijft bij de karikatuur van de Afrikaanse knecht. Voor wie niets heeft: de basale kledingcode is zwart-wit (bij voorkeur gestreept!), de basale gemoedstoestand feest. Uiteraard zal het pepernoten, rijst & meel regenen voor de kinderen.

Initiatiefnemer Sieger Baljon (sjamandada): “Pietendiscussie vastgelopen? De werkelijke discussie moet nog beginnen! Dit feest kenmerkt zich door creativiteit: surprises, gedichten, verklZwarteKlaas01eedpartijen. Wij willen een sprong vooruit maken vanuit het groeiende bewustzijn dat impliciet racisme zich helaas, meestal onbewust, in de traditie heeft genesteld die wij aan onze kinderen doorgeven. In Amsterdam gingen tot in de 19e eeuw Zwarte Klazen over de straten in de donkere tijd: rafelige vagebonden, bonzend op ramen & deuren, chaos & lawaai zaaiend met hun schoorsteenkettingen. Dat laat zien dat tradities altijd al in beweging zijn geweest. Onze brede oproep is bedoeld om deze creativiteit in te zetten voor de vernieuwing van dit volksfeest, zodat het daadwerkelijk de verbeelding van àlle lagen van de bevolking prikkelt. Deze traditie heeft zo’n intens rijke onderlaag, laten we de huidige discussie aangrijpen als breekijzer om al die elementen weer opnieuw betekenis te geven, en tegelijkertijd de koloniale ketenen af te werpen. Als één onderwijzer (Jan Schenkman) grotendeels de huidige vorm van Sint&Piet kon bepalen, dan kunnen wij met een vlaag strijdbare verbeelding nog veel meer bereiken.”

Hij vervolgt: “Sinds mensenheugenis voelt men overal in Europa rond midwinter de roep van de wildernis. Onder hoede van een Vader Winter, in feite een oude sjamanengod, trokken de voorouders, de wezens van de nacht, de dorpen in, de daken op. Dat heeft zich in de middeleeuwen vermengd met zowel gemaskerde bedeltochten als narrenfeesten waarin jonge kloosterstudenten zich als bisschop gingen verkleden en mensen de maat gingen nemen. Begin 21e eeuw roept een nieuwe generatie zwarte Nederlanders om respect voor hun voorouders. Opnieuw smijt Zwarte Piet ons als een donkere spiegel onze schaduw in het gezicht. Hoor de wind waait door de bomen: het is tijd voor de Zwarte Piet om zijn ketenen te breken,” bezweert hij tenslotte geheimzinnig.

zie ook: www.zwarteklaas.com

Advertisement

One thought on “Schaduw Intocht 2016: Zwarte Klaas & zijn Wezens van de Nacht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.