tweegezicht & dronken kalender

gelukkig nieuwjaar!

Vandaag (donderdag 29 december in de gregoriaanse kalender) is, tromgeroffel, klaroengeschal… 1 janus 2017, eerste dag van de dronken kalender! de dronken kalender is een kalenderhervorming annex poeziedebuut van sieger baljon. meer daarover hieronder. eerst maar een overzichtje van wat er allemaal op stapel staat:

15 januari 13u-17u solo rituele seizoensontregeling sjamandada ‘tweegezicht‘ in Metaalkathedraal (rijksstraatweg 20 Utrecht), op een middag met o.a. Collectief Walden & Wild Vlees, georganiseerd i.s.m. Het Huis Utrecht & culturele zondagen.

29 januari 14u-17u (13.30 deur open) presentatie poeziedebuut sieger baljonDRONKEN KALENDER‘!!!!!!!!!!!!!! lokatie: perdu, (kloveniersburgwal 86 amsterdam)

valentijn-5 maart: theatraal onderzoek met robin block (project wildeman) bij Het Huis Utrecht.

Na de glorierijke intocht van Zwarte Klaas en diens Wezens van de Nacht over de Mokumse grachten nadert het volgende grote projekt nu voltooiing: sieger’s debuut-dichtbundel ‘Dronken Kalender’ verschijnt 29 januari 2017 bij Uitgeverij Opwenteling, en daar smijten we dan ook een fles godendrank tegen aan scherven in Perdu te Amsterdam, van 13.30 tot 17u. Optredens van het neusje der zalm: Arnoud Rigter, Robin Block (project wildeman) en sieger baljon natuurlijk. De nodige qawallimuziek zal de boel opluisteren, en de bundel kan bevoeld, gestreeld, gelezen & aangeschaft worden. 

Dronken Kalender is een dichtbundel annex heidense tafelkalender, ofwel een tijdsontregelingsdocument, handsfree te lezen. Op de achterkant van ieder gedicht een alternatieve weekkalender, waarbij de maandag daadwerkelijk valt op volle, nieuwe of halve maan. Jawel, na 434 jaar Gregoriaanse Kalender wordt het eens tijd: Kalenderhervorming. De titel verwijst tevens naar de Dronken Qalandar, een populair figuur in de Pakistaans-Indiase Soefi-poëzie/muziek: een anarchistische derwisj die het overschrijden van maatschappelijke en religieuze normen tot spiritueel pad heeft verheven. Dronken als in extatisch, een toestand van verhoogd bewustzijn, bezopen van de wijn der liefde. Op andere manier dronken is onze tijd, met het zwart van aardolie aan de mondhoeken. Klimaatchaos, kunstlicht & maanden die zich van de maan weinig aantrekken schoppen onze natuurlijke tijd door de war. Maar gelukkig, middenin de winternacht ging de hemel open en de dronken kalender is geboren: een verontrustende, ronkende dieselmotor van wilgentakken, een rommelende maag van een holle boom, een dronken, vuilbekkende heilige. Heidense seizoensverzen beïnvloed door soefi-poëzie, rauwe visioenen, politieke subversie, alles in de ontregelende geest van sjamandada, dat extatische hobbelpaard.

Maar daarvoor kunnen we ons reeds warmen aan ‘tweegezicht’ zondag 15 januari (culturele zondag) in de Metaalkathedraal, in samenwerking met de god janus, die zijn naam aan de maand januari gaf, een maand met NU in het midden. In ons leven immers twee gezichten: een naar voren, een terug. Net een deur, naar beide kanten op een kier, we stoken voor de mussen hier. Er is zaad. Geachte zwakheden, in het licht van gisterens kolderieke blunders – hebben geschaterd – ben ik voornemens: —

s j a m a n d a d a bouwt sinds 2013 aan een cyclus van rituele seizoensontregelingen onder de titel ‘dronken kalender’. Vanaf 2017 wordt dit ondersteund door het Huis. Voor de metaalkathedraal kwam ‘tweegezicht’ tot stand. In februari volgt een theatraal onderzoek van 2,5 week, waarover later meer…

liefs voor 2017!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s