zondag dronken kalender!

voor wie het niet gemerkt had: afgelopen 29 december (gregoriaanse kalender) was:
1 janus 2017, eerste dag van de dronken kalender.
kalenderhervorming annex poëziedebuut van sieger baljon, begin dit jaar verschenen bij uitgeverij opwenteling.

Dronken Kalender is een dichtbundel annex heidense tafelkalender, ofwel een tijdsontregelingsdocument, handsfree te lezen. Op de achterkant van ieder gedicht een alternatieve weekkalender, waarbij de maandag daadwerkelijk valt op volle, nieuwe of halve maan. Jawel, na 434 jaar Gregoriaanse Kalender wordt het eens tijd: Kalenderhervorming. De titel verwijst tevens naar de Dronken Qalandar, een populair figuur in de Pakistaans-Indiase Soefi-poëzie/muziek: een anarchistische derwisj die het overschrijden van maatschappelijke en religieuze normen tot spiritueel pad heeft verheven. Dronken als in extatisch, een toestand van verhoogd bewustzijn, bezopen van de wijn der liefde. Op andere manier dronken is onze tijd, met het zwart van aardolie aan de mondhoeken. Klimaatchaos, kunstlicht & maanden die zich van de maan weinig aantrekken schoppen onze natuurlijke tijd door de war. Maar gelukkig, middenin de winternacht ging de hemel open en de dronken kalender is geboren: een verontrustende, ronkende dieselmotor van wilgentakken, een rommelende maag van een holle boom, een dronken, vuilbekkende heilige. Heidense seizoensverzen beïnvloed door soefi-poëzie, rauwe visioenen, politieke subversie, alles in de ontregelende geest van sjamandada, dat extatische hobbelpaard.

De bundel valt trouwens te bestellen door 20 euro over te maken naar rekeningnummer NL20 TRIO 02 123 678 89 t.n.v. S.O. Hesselink met ‘ik drink daarvan’ in het onderwerp. We kunnen het eventueel ook opsturen, in dat geval even een mailtje sturen met je postadres & ook weer ‘ik drink daarvan’ in het onderwerp. ik beloof: ‘t is het waard. jaja.

zondag 29 januari 2017 (wodansdag 3 februus in de dronken kalender)
14u-17u
(13.30 deur open) presenteerden wij DRONKEN KALENDERin perdu, (kloveniersburgwal 86 amsterdam).

Optredens van het neusje der zalm: Arnoud Rigter (opwenteling), Robin Block (project wildeman) en ikzelf natuurlijk. De nodige qawallimuziek en andere deuntjes van DJ Snoodaerd en het sarangi-spel van Vincent Swierstra luisterden de boel op, en de bundel werd bevoeld, gestreeld, gelezen & opvallend vaak nog aangeschaft ook.

Hopelijk tot in het hier & nu van daar & dan, of tot spoedig op zijn minst!
sieger baljon

10-dsc_7271

foto: joanne saltet, oanne.org (geen trukage).
Advertisements

One thought on “zondag dronken kalender!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s