Alles! Alles! Alles!

Jongens, wat is er weer een hoop aan de hand. Net terug van een vierdaags ritueel met sjamanen uit de hele wereld. Komende zaterdag 20u Concerto for Annoying & Assisting Angels met New Rituals in Splendor (Nieuwe Uilenburgerstraat 116). Zondag vanaf 14:00 draag ik voor uit de Dronken Kalender bij de bundelpresentatie van Harry van Doveren (uitg. Opwenteling), bij De Sociale Dienst, Deken van Somerenstraat 4-6 Eindhoven. Daarna mijn residentie 2e helft september in Het Huis Utrecht, presentatie woensdag 27 september 16u & 20u. En vanaf 1 oktober tot midwinter weer overal in het land met (for the time being), het grote Schweigman&-avontuur. Tussendoor nog hier en daar met ‘Parasolo‘ van Gajes onderweg, en dan ook nog mijn project van de 99 nieuwe namen voor God, ook weer met New Rituals, 21 september, 11 oktober, 2 november. En dan zeggen ze nog dat kunstenaars luie mensen zijn.

Je zou bijna vergeten dat we amper 2 weken terug een stroom lovende recensies deden losbreken met (for the time being), zie hier bijvoorbeeld. Goed, genoeg veren in de reet, aan de slag. Eind februari had ik op uitnodiging van Het Huis Utrecht Robin Block uitgenodigd om samen een residentie van twee weken aan te gaan omtrent politiek sjamanisme. Dat werd een superboeiend project (werktitel: Bezweringen) waar alle betrokkenen enthousiast van werden, dus een vervolgresidentie werd al snel gepland. Inmiddels was Robin echter op de drempel van zijn sabbatical beland en realiseerde zich dat hij niet zoals ik naar buiten wil met een nieuw project, maar nog veel verder naar binnen. Dat betekent voor nu dat ik het project voorlopig solo verder ontwikkel en dat we elkaar later wel weer gaan vinden. Eén dag van de residentie gaan we nog wel degelijk samen de diepte in.

De premisse van ‘Bezweringen’: wat moet een mens in Godsnaam met populisme & terreur? Negeren is geprobeerd, maar de ziekte blijft woekeren, jengelend als een verongelijkt kind met te drukke ouders. Als een tyrannosaurus met zachte, machteloze armpjes raast de opgeblazen keizer door de wereld, gedragen door het boze, genegeerde volk, aangevuurd door vrachtwagens met bloedsporen. Wij weten: onkruid bestaat niet, slechts spontane vegetatie wiens funktie wij nog niet kennen. Wat is de rol van de opgeblazen keizer en de terrorist binnen ons verstoorde ecosysteem? Hebben zij een verborgen medicinale funktie die gezien wil worden? Een antibioticum? Een braakmiddel? Uitgaande van de mensheid als één lichaam, één patient, of op zijn minst één gemeenschap met collectieve verantwoordelijkheid voor onze rotte appels, verricht ik dus opnieuw twee weken lang sjamanistisch onderzoek naar populisme, terrorisme & politieke bezweringen. Een antidotum voor machteloosheid, met een vleugje narrenkap.

God ik heb er zin in. Rijk wordt je er niet van allemaal, maar toch: wat een rijkdom.

Advertisements

One thought on “Alles! Alles! Alles!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s