bezweringen, alsnog.

dinsdag 31 oktober 2017 (samhain), 15:00 presenteer ik in de grote zaal van Het Huis Utrecht, (Boorstraat 106):

BEZWERINGEN

Zet uw telefoon uit. Haal uw laptop uit het stopcontact. Sluit alle vensters op uw innerlijke bureaublad. Kom terug in uw lichaam. Onttrek u aan het koor van meningen op sociale media. Niet zes muisklikken, maar zes fysieke handdrukken scheiden ons van de rest van de wereld. Nodig ze uit. Nodig de mensheid uit in deze ruimte. Ruimte genoeg. Laten we een diagnose stellen, een behandeltraject uitstippelen, onze kop uitzetten en dansen. In deze stem schuilt een lied dat gezongen wil worden.

Kortom: de presentatie van mijn zeer kortstondige doch roerige residentie in Het Huis Utrecht, vorige maand. Ondanks dat ik door plots ingeslagen nierstenen slechts 2,5 dag op de vloer heb doorgebracht, heeft deze tijd en het fysiek denkproces eromheen naar mijn mening genoeg opgeleverd om minstens een presentatie/experimentatie-moment eraan te wijden. Verwacht dus geen voorstelling, maar proefondervindelijk onderzoek. Voor dat onderzoek is publiek een belangrijke voorwaarde is dus voel je evengoed zeer, zeer welkom.

Wij zijn jagers en verzamelaars. Dat is 99% van onze menselijke geschiedenis, 99% van ons DNA. We leven in stammen. Er bestaat een vanzelfsprekende verbinding met de gemeenschap waarin we leven. In de 21e eeuw is ons leven meer dan ooit vervlochten met mensen en gebeurtenissen aan de andere kant van de aarde. Toch is het in de selectieve, op machteloosheid en spektakel gerichte zee van ellende die media heet steeds moeilijker om die verbinding te voelen en er een zinnige richting aan te geven. Hoe kunnen we ons onttrekken aan de reproductie van ellende in de media, zonder onze ogen te sluiten? Bezweringen probeert de problematische relatie tussen ons en de wereld te hernieuwen. Vanuit de overtuiging dat verbeelding vooraf gaat aan iedere manifestatie, wordt het gewoonlijke frame van de spectaculaire media en al haar meningen vervangen door een directe verbeeldingsrelatie met de wereld. Een jerrycan met een krant kunnen daarbij prima dienst doen als rituele drum; een driedelig pak is een voortreffelijk sjamanenkostuum; wat schilderstape, een megafoon en een loopstation doen de rest.

31 oktober is trouwens samhain, ook bekend als halloween. Zowel in de natuur, als in mijn eigen leven, als in Het Huis is de dood momenteel aanwezig. Dat zal ongetwijfeld doorklinken, kunst bestaat niet in een vacuum. Voel je vrij om iets stemmigs aan te trekken. Ik verheug me op jullie komst.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s