Beltane & Qalandar

Jongens, wat een feestje was het in het Grand Theatre vorige week. Terwijl buiten op de Grote Markt de noodtoestand was uitgeroepen en roadblocks de militaire bezetting van de binnenstad faciliteerde kwam binnen waarlijk de geest van de republiek uit de fles. Nadat de laatste oranje vezel uit het publiek leek te zijn uitgedreven volgde toch nog een oranje explosie waarna onder de tonen van Rage Against The Machine de kleur oranje werd teruggeeist van die rare familie koloniale uitkeringstrekkende olieboeren genaamd Oranje-Nassau. Feestje.

Ondertussen is het Beltane, tijd om de straat op te gaan, tijd van zowel het ontwaken van de Huilende Krijger als voor diens sexuele eenwording met de alles voedende Aarde. Er lijkt potdorie wel een meiboom in onszelf opgericht waar omheen onze mannelijke & vrouwelijke elementen dansen en de linten van zaad (wit) en ei (rood) zich vlechten. Dus zowel Schuimende Sex als Sociale Strijd, en dat precies 50 jaar na Parijs’68. Yea, Yin-Yang Y’all…

Daarnaast is het komende donderdag de Urs (festival ter nagedachtenis) van Lal Shahbaz Qalandar (1177-1274), de rode valk van Sindh (Pakistan). Mijn vorig jaar verschenen dichtbundel ‘Dronken Kalender‘ verwees onder andere naar het beroemde Indo-Pakistaanse lied ‘Mast-e-Qalandar’ over deze extatische soefi-heilige die door zowel Moslims als Hindoes vereerd wordt. Onlangs pas zag ik dat amper 2,5 week na de presentatie van die bundel de Khorasan-factie van de Islamitische Staat een zelfmoordaanslag uitvoerde in de graftombe van Qalandar in Sehwan Sharif, het belangrijkste islamitische pelgrimsoord van het land, waarbij ruim 90 mensen omkwamen onder wie 23 kinderen. De volgende ochtend luidde de koster zoals gewoonlijk de bel om 3:30 in verzet tegen de angst- en haatpolitiek van IS, en nog dezelfde avond werd de dagelijkse meditatieve dansceremonie voortgezet, na enkele dagen gedeeld door diverse toonaangevende Pakistaanse artiesten en performers. Moedige mensen.

Wellicht een ver-van-ons-bed-show voor velen, maar toch fijn om te delen, nu een jaar later deze populaire radikale derwisj waarschijnlijk weer door dik 2 miljoen pelgrims herdacht wordt. Dat, gepaard met de Dronken Kalender voor deze maand en, vooruit, een Beltane-versje voor iedereen die zich zoals mij op aan het maken is voor het hooikoortsseizoen. Hatsjoe!

ikzelf heb een ietwat gevoelig afgestemd zintuig voor vruchtbaarheid

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s