sjamandada op living village, 18-23 juni!!!

We zijn terug! In Dalfsen is de opbouw in volle gang voor Living Village Festival volgende week (18-23 juni), en het immateriele performance platform sjamandada plant daar voor het derde jaar op rij het zaadje voor een tijdelijke tempel voor performance in de breedste zin van het woord!!! Na de mooie grillige diversiteit van vorige jaren is dit jaar, geheel in lijn met het thema, de programmering teruggebracht tot de kern: een kleine selektie kwalitatieve performers en groepen gespecialiseerd op het grensvlak kunst en ritueel, die dagelijks hun kunsten met het publiek delen. Projekt Wildeman rockt ons met taal & lijf de drie kortste midzomernachten in; Nina Boas werkt op de grens van performance en de sjamanische droom; we hebben het Sky Pirate Collective aan boord die ons met onze schaduwen laat dansen; WEundercurrent brengt ons met ‘Geografie Umane – Nurtering our Wilderness’ terug naar ons lichaam, de natuur in ons; Nanette Kuijpers & Mees Borgman voeren ons een moeder-dochter-ritueel in van twee generaties mime performance in samenhang met de natuur; Dichters Uit de Wildernis zullen ons ontregelen en herwortelen met woorden; Wordbites is opnieuw de meestermijmeraar met piano & dit jaar ook dans; Rachel Schuit onderzoekt in ‘Dangling’ het beeld van de gehangene in de tarot, bungelend aan een oude

bezweringen vierkant

foto: susana martins

boom aan de bosrand bij avondvallen; de kidebuns collective neemt ons mee in een zintuiglijke ervaring voorbij het zichtbare; my sisters collected phantasies brengt avontuurlijke liedjes; Abner Preis gebruikt zijn magistrale verhalen als opening voor dialoog over de wereld waarin we leven; OBO verbrandde precies 3 jaar geleden zijn laatste bezittingen en grijpt nu zijn dertigste levensjaar aan voor een ritueel dat deze periode afsluit & de wereld opent; sieger baljon tenslotte zal in ‘Bezweringen’ de mensheid uitnodigen voor een diagnose, een behandelplan, een dansje. ‘s Nachts zal de tent mede dankzij de aanwezige piano net zoals afgelopen jaar een vrijplaats worden voor improvisaties in muziek, poëzie, dans, etcetera. Als dat niet rockt mensen, wat dan? Wat dan? Komt! Komt!

voor het hele programma, kaartjes, informatie, zie hier: livingvillage.nl/area/sjamandada/

(& wat is sjamandada dan? Een performance platform? Voor wat voor soort kunst? Wat is kunst sowieso? Ben ik een kunstenaar, simpelweg omdat ik tot in mijn vingertoppen leef? Omdat ik ontwaak? Ontwaak ik? Hoe groot deel van mij staat nog steeds in sluimerstand? Hoe veel van mij kan vandaag ontwaken? Hoeveel van mij kan de jengelende roep van de wilskracht staken en gedragen word en door een andere kracht? Is de wereld mijn laboratorium? Is kunst de wetenschap van het subjectieve? Is kunst van nature sjProcessed with VSCO with f2 presetamanistisch? Is een kunstenaar een sjamaan of een gestoorde professor? Spreekt kunst tot onze lichamen? Zijn wij als mensen bruggen tussen de zichtbare wereld en de verbeelding? Kan kunst ruimte creëren voor niet-weten, voor ‘tussenin’? Kan kunst resoneren op alle niveaus? Individueel, fysiek, psychologisch, mystiek, collectief, sociaal, politiek, mythologisch, wetenschappelijk, logisch, absurd, oppervlakkig, etcetera? En hoe zit het met kunst die zelf off-grid gaat? Zelf- of samen-voorzienende kunst? Scherpt leven in de natuur onze zintuigen op dezelfde manier als kunst zou moeten doen? Verbindt het off-grid leven ons met onze voorouders die honderdduizenden jaren off-grid leefden? Wat is kunst in het tijdperk van het anthropoceen, van de zesde grote uitstervingsgolf, van de Grote Transitie van parasitair/fossiel naar symbiose, waarvoor onze generatie zich voor haar overleven gesteld ziet? Staat kunst per definitie op afstand? Mag kunst enkel vragen stellen? Is sjamandada een beweging?)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.