poëzie

sieger baljon is behalve theatermaker/performer ook al jaren prijswinnend dichter & verklanker, die zijn brandstof sprokkelt in de brakke gronden tussen klank & woord, jonglerend met religie, ekologie & politieke ontregeling. Na 15 jaar podiumdichterschap vond uitgeverij Opwenteling het tijd dat sieger baljon nou eens een bundel uitbracht. Dankbaar nam hij de handschoen op. Het resultaat een jaar later: Dronken Kalender.

This slideshow requires JavaScript.

foto’s: joanne saltet, oanne.org

Dronken Kalender is een dichtbundel annex heidense tafelkalender, ofwel een tijdsontregelingsdocument, handsfree te lezen. Op de achterkant van ieder gedicht een alternatieve weekkalender, waarbij de maandag daadwerkelijk valt op volle, nieuwe of halve maan. Jawel, na 434 jaar Gregoriaanse Kalender wordt het eens tijd: Kalenderhervorming. De titel verwijst tevens naar de Dronken Qalandar, een populair figuur in de Indo-Pakistaanse soefipoëzie/muziek: een anarchistische derwisj die het overschrijden van maatschappelijke en religieuze normen tot spiritueel pad heeft verheven. Dronken als in extatisch, een toestand van verhoogd bewustzijn, bezopen van de wijn der liefde. Op andere manier dronken is onze tijd, met het zwart van aardolie aan de mondhoeken. Klimaatchaos, kunstlicht & maanden die zich van de maan weinig aantrekken schoppen onze natuurlijke tijd door de war. Maar gelukkig, middenin de winternacht ging de hemel open en de dronken kalender is geboren: een verontrustende, ronkende dieselmotor van wilgentakken, een rommelende maag van een holle boom, een dronken, vuilbekkende heilige. Heidense seizoensverzen beïnvloed door soefi-poëzie, rauwe visioenen, politieke subversie, alles in de ontregelende geest van sjamandada, dat extatische hobbelpaard.

alhier een laaiende recensie.

De bundel valt trouwens te bestellen door 20 euro over te maken naar rekeningnummer NL20 TRIO 02 123 678 89 t.n.v. S.O. Hesselink met ‘ik drink daarvan’ in het onderwerp. We kunnen het eventueel ook opsturen, in dat geval even een mailtje met je postadres sturen via het contactformulier. Hij ligt ook in de betere boekhandel (zoals Perdu, Amsterdam) en valt door boekhandels te bestellen via het centraal boekhuis (maar via ons is natuurlijk voordeliger voor ons).

Bevrijd uw tijd met de dronken kalender!

wildernis

Advertisement