Zwarte Klaas Komt!

Dit najaar brouwt Sjamandada de wintervoorstelling ‘Zwarte Klaas’: een ietwat anarchistisch voorstel tot herbronning van de Sinterklaastraditie, vertrekkend vanuit het verhaal dat er tot in de 19e eeuw chaotische Zwarte Klazen met schoorsteenkettingen en roe over de straten van Amsterdam raasden, bonzend op ramen en deuren. Eind van die eeuw pas schiep een AmsterZwarteKlaas01damse schoolmeester de moderne Zwarte Piet als Moorse slaaf. Overal ter wereld, van Europa tot in Afrika, leven tradities waarin mensen zich zwart schminken om zich te vereenzelvigen met de nacht, de dood en bij ons ook vooral: de winter. En tradities veranderen in de stroom der tijd.

Begin 21e eeuw roept een nieuwe generatie zwarte Nederlanders om respect voor hun voorouders. Opnieuw smijt Zwarte Piet ons onze schaduw in het gezicht, zoals een goed sinterklaasgedicht. Hoor de wind waait door de bomen. Het is tijd voor de Zwarte Piet om zijn ketenen te breken.

16 november-5 december 2014 bij u door de schoorsteen, of in een theater bij u in de buurt.

Enneh… ook Zwarte Klaas wordt mede mogelijk gemaakt door eenieder die een gevulde schoen bij de vuurplaats wil zetten: http://voordekunst.nl/vdk/project/view/2768-zwarte-klaas

Intocht van Zwarte Klaas
zondag 16 november 12u, Vondelbunker-Stadsschouwburg Amsterdam

Zwarte Klaas
vrijdag 21 november 20:30, try out, Vondelbunker Amsterdam
zaterdag 22 november 20:30, première, Vondelbunker Amsterdam
vrijdag 28 november 20:30, Kunst&Huis (i.s.m. podium mozaiek) Amsterdam
woensdag 3 december 20:00, Bijlmerparktheater Amsterdam

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.