op naar de herfst

Trauma is de verbindende faktor van de hele mensheid. Individueel trauma. Collectief trauma. Het trauma van onze verloren symbiose met de natuur. Trauma’s van de pijn die we elkaar aandoen. Trauma van de tijd die ons ontglipt, die ons verdrukt. Fundamentele verandering kan niet optreden als we niet kunnen rouwen om al dat verlies, als we die diepte niet in durven kijken waar de oprukkende herfst ons wellicht aan herinnert. Tegelijk is de opstand tegen die vastgeroeste trauma’s ook een feest: wie kan rouwen kan ook vieren en openbreken. Leve de huilende krijger.

dinsdag 28 augustus (Bommen Berend) komen jullie betrokken burgers dan ook natuurlijk allemaal naar Groningen voor CODE ROOD. Deze vreedzame, laagdrempelige bezetting van een gas-installatie bij Delfzijl is onderdeel van de wereldwijde beweging die zegt: laat de fossiele brandstoffen in de grond, en zet volop in op transitie. Immers, dit is ook onze wereld. Als onze direkte toekomst niet genoeg reden is: ik ga dichten en mijn liedjes spelen. Blijf gerust hangen in’t noorden, 31 augustus-2 september speel ik samen met Loes Schaap een voorstudie voor ‘Landing‘ van Jasmin Hasler op Noorderzon Festival Groningen.

Maar ook in Amsterdam komen we trauma’s confronteren. Klassiek pianist Uzi Heyman hield Obsessive Compulsive Disorder (OCD) over aan zijn trauma’s in het Israëlische leger. Sinds enige jaren werkt hij samen met grensoverschrijdende projekten van sjamandada-veteraan Sebastian Holzhuber (New Rituals). Na een uitverkocht Splendor & een uitverkochte residentie van de Oostenrijkse ambassadeur vorig jaar, staan we dit jaar 7, 10, 13 & 14 september op Fringe Festival Amsterdam met ‘Concert for Annoying & Supporting Angels’, in het Cameleon theater. Terwijl Uzi het publiek meeneemt door de grote namen van de piano (Haydn, Schubert, Philip Glass, Chopin, etc.) geven wij, een handvol performers, al dansend gestalte aan zijn innerlijke demonen, en maken het hem daarmee alles behalve makkelijk. Voor regie tekende de aanstormende & prijswinnende regisseusse Marijn Graven, ook zo eentje om in de gaten te houden. Uniek, ga dat niet missen. Nu noteren & reserveren (hier!).

15 september om 18u & 21.30 spelen we dan nog (for the time being) in het Compagnietheater Amsterdam tijdens het Theaterfestival. Laatste kans in Nederland, voorlopig. Hoewel: als we diezelfde week de VSCD-mimeprijs winnen zou dat anders kunnen lopen. Kom kijken waarom we die verdienen. Bijzondere persoonlijk antidotum in een onpersoonlijke, door tijdsnood getraumatiseerde wereld.

En over tijd gesproken: morgen is volle maandag, tijd voor de dronken kalender voor komende maancyclus, tot en met de herfstequinox. En… floep! Magie.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisement

One thought on “op naar de herfst

  1. prachtig weer geschreven – wat kan jij dat goed – zoo uitnodigend !

    zo fijn dat je er gisteren was lieve broeder

    warmte puur en dankbaarheid van Seba med.

    servus Burscherl graag tot snel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.